27 March 2024, 00:20 uur
Sport
mainImage
ANP

Het Nederlands elftal heeft in de slotfase van de vriendschappelijke interland tegen Duitsland een gelijkspel uit handen gegeven. De goed keepende Bart Verbruggen werd na een serie knappe reflexen alsnog geklopt door Niclas Füllkrug, die de thuisploeg beloonde voor het betere spel in Frankfurt (2-1).

Ronald Koeman kon zijn spelers nog eenmaal aan het werk zien in Duitsland. Oranje oefent vlak voor het EK nog tegen Canada en IJsland. Maar de bondscoach heeft dan zijn selectie voor de Europese eindronde al bij de UEFA moeten inleveren.

Koeman zal nog veel moeten wikken en wegen de komende maanden. Zijn selectie telde 22 internationals in Duitsland. Oranje miste de geblesseerde Frenkie de Jong, Quilindschy Hartman, Stefan de Vrij, Justin Bijlow, Teun Koopmeiners, Brian Brobbey, Micky van de Ven, Steven Berghuis, Noa Lang, Jurriën Timber en Joshua Zirkzee. Ook de pas net herstelde Steven Bergwijn zal hopen op een plek in de 23-koppige EK-selectie.

Oranje trapte met zeven andere spelers af dan vrijdag tegen de Schotten (4-0). Mark Flekken, Jeremie Frimpong, Lutsharel Geertruida, Mats Wieffer, Xavi Simons, Georginio Wijnaldum en Cody Gakpo moesten plaatsmaken voor Bart Verbruggen, Denzel Dumfries, Matthijs de Ligt, Daley Blind, Jerdy Schouten, Joey Veerman en Donyell Malen.

Koeman liet zijn ploeg ook van systeem wisselen. Oranje, spelend met vijf in plaats van vier verdedigers, ging vooral in de eerste helft niet voor de schoonheidsprijs in het Deutsche Bank Park. De bezoekers tikten de bal lang besluiteloos breed achterin en hadden het lastig om de aanvallers in stelling te brengen. Nederland kwam in de vierde minuut wel op voorsprong. Veerman scoorde, op aangeven van Memphis Depay, die profiteerde van een foutje van Maximilian Mittelstädt. De linksback van Duitsland revancheerde zich in de elfde minuut met een mooie gelijkmaker.

Duitsland combineerde drie dagen na een opvallende zege bij Frankrijk (0-2) vooral voor rust veel makkelijker dan Nederland. Maar alleen Ilkay Gündogan kreeg voor rust nog een kans om het veldoverwicht met een treffer uit te drukken. De middenvelder strandde op keeper Verbruggen. Even later kwam Malen net te laat om op aangeven van De Ligt te scoren. In een tweede helft met twaalf wissels waren de beste kansen aanvankelijk voor Oranje. Maar Tijjani Reijnders en Depay misten in kansrijke positie. Verbruggen voorkwam in de slotfase met knappe reflexen dat Jamal Musiala en Thomas Müller scoorden maar werd alsnog geklopt door Füllkrug.